Ce este anxietatea? Care e deosebirea dintre anxietate și frică?
Ambele sunt emoții normale. Frica este un răspuns cognitiv și emoțional adecvat la o amenințare percepută. Anxietatea e legată de comportamente specifice de tipul “fight, flight or freeze” (luptă, fugi sau îngheață), date de sistemul automat al minții și corpului nostru, conceput din timpuri străvechi pentru a ne proteja de amenințări sau pericole. Anxietatea apare în situații percepute în mod nerealist ca fiind incontrolabile sau imposibil de evitat.
Frica este de durată scurtă, focusată pe prezent, orientată către o amenințare specifică și facilitează evadarea din amenințare pe cȃnd anxietatea este de durată mai lungă, orientată spre viitor, concentrată spre o amenințare difuză, îndeamnă la prudență excesivă și interferează cu rezolvarea constructivă. Cu alte cuvinte frica este teama de ceva concret, imediat, iar anxietatea e teama de ceva potențial, viitor.
Este firesc să simțim anxietate uneori. De exemplu, înainte de un examen sau interviu un anumit nivel de anxietate este necesar pentru a ne mobiliza și crește nivelul de performanță, dar prea multă anxietate poate deveni “paralizantă” și ne scade performanța.