Riscul cardiovascular global
Unul dintre conceptele cele mai vehiculate in cardiologia actuala este cel de risc cardiovascular global. Notiunea se refera la riscul unei persoane de a prezenta un eveniment cardiovascular (precum un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral) si/sau de a deceda in urma unui astfel de eveniment intr-o anumita perioada de timp, termenul „global” recunoscand contributia mai multor factori de risc la aparitia acestor evenimente in cazul fiecarui pacient. Importanta unei astfel de abordari consta in aceea ca ea nu se adreseaza in mod tintit unui singur factor de risc cardiovascular, ci urmareste ansamblul acestor factori si implementarea unor masuri de control al lor, cu reducerea la minimum a riscului de evenimente
Dintre sistemele de calcul al riscului cardiovascular, Societatea Europeana de Cardiologie recomanda utilizarea sistemului SCORE, care estimeaza riscul de deces de cauza cardiovasculara pe o perioada de 10 ani, in functie de varsta, sex, prezenta fumatului, nivelul tensiunii arteriale si al colesterolului.
Mai jos este exemplificat calculul riscului cardiovascular pentru un barbat de 65 de ani, fumator, cu o tensiune arteriala sistolica de 160 mmHg si un nivel al colesterolului de 260 mg/dl:
Acest pacient are un risc de evenimente cardiovasculare fatale foarte inalt, de 29% la 10 ani, conferit de prezenta factorilor de risc mentionati mai sus. Un astfel de bolnav se poate prezenta la cardiolog pentru depistarea intamplatoare a unei tensiuni arteriale inalte.
O abordare gresita ar fi tratamentul izolat al hipertensiunii arteriale, care va duce in cel mai bun caz la o scadere a riscului de pana la 14%, dupa cum se poate observa din tabel. Dimpotriva, conceptul de risc cardiovascular global impune si evaluarea celorlalti factori de risc, cu beneficii mult mai consistente: alaturi de normalizarea tensiunii arteriale, abandonarea fumatului si scaderea nivelului colesterolului pot reduce riscul de deces la 10 ani pana la 4-5%.
Trebuie mentionat ca exista factori de risc care nu sunt inclusi in acest sistem de calcul al riscului global, cum ar fi diabetul zaharat sau boala renala; acesti factori confera prin simpla lor prezenta un risc inalt sau foarte inalt si trebuie cautati la toti pacientii la care evaluam riscul cardiovascular.
De asemenea, pacientii tineri pot avea un risc global scazut datorita varstei, in ciuda asocierii mai multor factori de risc. La acestia se pot utiliza tabele de risc relativ, care arata de cate ori riscul unei persoane avand factori de risc este mai mare decat riscul unei persoane de aceeasi varsta si sex, in absenta factorilor de risc. Se poate observa cum prezenta hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei si fumatului pot creste riscul de deces de cauza cardiovasculara in urmatorii 10 ani de peste 10 ori:
Factorii de risc cardiovascular sunt prezenti de obicei cu mult timp inaintea aparitiei evenimentelor cardiovasculare, fiind necunoscuti sau neglijati. Determinarea riscului cardiovascular global este utila pentru constientizarea riscului si combaterea factorilor de risc inainte de a fi prea tarziu. Nivelul riscului ghideaza intensitatea masurilor terapeutice, iar reevaluarea periodica a riscului permite aprecierea eficacitatii acestor masuri.
—————————–
Dr. Alin Iliescu
Centrul Medical Omnimedical