Atitudinea societății fată de uzul diverselor substante a fost diferită in diferite etape, cu consecinte imediate si pe termen lung, ducând in final la ceea ce astăzi definim ca o pandemie generalizată a toxicomaniei. Orientarea excesivă a vigilenței asupra unei substanțe de abuz a dus la scăparea din vedere a pericolelor asupra sănătății la care conduce abuzul de substațe psihoactive.
COSUMUL DE ALCOOL
Studii epidemiologice au demonstrat că un consum redus de alcool, dacă nu are efecte benefice, nu presupune nici un risc pentru îmbolnăvire, motiv pentru care astăzi alcoolul folosit într-un mod excesiv în unele țări ale lumii, printre care și țara noastră, se bucură de o toleranță socială și legislativă, contraproductivă programelor de prevenție primară și secundară, singurele în măsură să reducă răspândirea fenomenului.
Pentru cuantificarea consumului de alcool sa recomandat folosirea Unităţilor Internaţionale de Alcool (1 UIA = 8 g de alcool pur). Iată câteva repere: 1 sticlă bere 500 ml – 3 UIA; 100 ml tărie – 4-5 UIA; 1 sticlă de vin 750 ml –10 UIA. Citeste mai mult