Aportul explorarii CT in patologia craniana
Exista mai multe motive pentru care exporarea CT (nativ, asociat dupa caz cu administarea de substanta de contrast iodata nonionica) este de cele mai multe ori daca nu singura, atunci prima examinare la care se recurge in patologia craniana.
Dintre acestea mentionam: accesibilitatea mai mare, durata de examinare mai mica -avantaj important in conditii de urgenta, mai usor acceptata de catre claustrofobi.
CT are capacitatea de a diferentia diverse structuri prin valorile densitometrice diferite (aer, grasime, lichid, parenchim, calcifieri sau structuri osoase).
Examinarea CT craniana are indicatii in urmatoarele categorii de patologie :
1. Traumatismele cranio-cerebrale:
In acest cadru, trebuie precizat ca in timp ce exporarea CT este de electie, radiografia craniana si-a pierdut in prezent utilitatea: existenta unei fracturi craniene nu implica neaparat leziuni cerebrale, in timp ce leziunile cerebrale sau acumularile la nivelul spatiilor meningeale pot avea consecinte severe (inclusiv hernierea parenchimului cerebral -subfalciforma, transtentoriala sau descendenta tonsilara, cu risc vital)
Acumularile hemoragice acute au aspect hiperdens spontan, fiind usor decelabile; pe masura degradarii continutului hematic se schimba si aspectul CT, acestea devenind izodense in stadiul subacut si respectiv hipodense (chiar lichidiene) in stadiul cronic.
Prin CT se detecteaza:
– ariile de contuzie/dilacerare cerebrala
– acumularile hemoragice acute/subacute/cronice intracerebrale
– hematomul epidural care constituie o urgenta chirurgicala, hematomul subdural, hemoragia subarahnoidiana, higroma
– traiectele de fractura (cu sau fara deplasare/infundare), fracturile bazei craniului, viscerocraniului
– complicatiile posttraumatice pe termen lung: hidrocefalie/atrofia generalizata sau localizata
2. Patologia tumorala : tumori primare benigne/maligne sau determinari secundare
Precizam aici rolul important al administrarii substantei de contrast, respectiv comportamentul formatiunilor fata de aceasta (iodofilia –absenta sau intensa, omogena sau inomogena); examinarea CT este de electie pentru evidentierea calcifierilor si modificarile la nivelul calotei (osteoliza sau reactie osteosclerotica)
3. Patologia cerebro-vasculara
In conditiile unei simptomatologii neurologice CT-ul are capacitatea de a diferentia AVC hemoragic de cel ischemic, aspect foarte important in vederea orientarii atitudinii terapeutice
In cazul trombozei sinusurilor venoase cerebrale CT evidentiaza eventualele leziuni intracerebrale (secundare trombozei) si obiectiveaza tromboza, ca defect de umplere postadministrare de substanta de contrast (mai evident prin tehnica de angioCT in timp venos)
4. Patologia inflamatorie/infectioasa : abcese, parazitoze cerebrale
5. Patologia degenerativa/demielinizanta: atrofie (senila sau in cadrul dementelor), boala Parkinson ; sensibilitate si specificitate redusa in cadrul bolilor demielinizante (unde exporarea RM este de electie)
6. Anevrisme si malformatii arterio-venoase :
Precizam aici rolul important al explorarii angioCT. Aceasta consta in administrarea cu debit mare (3-3,5ml/sec) a aproximativ 100ml substanta de contrast si achizitia spirala in timpul opacifierii vaselor cerebrale (declansata dupa atingerea unei valori densitometrice prestabilite la nivelul lumenului arterial -‘bolus tracking ‘).
In etapa de postprocesare se realizeaza reconstructii multiplanare, MIP, VRT. Achizitia cu sectiuni fine (1mm) permite obtinerea unor imagini cu rezolutie foarte buna
7. Urmarirea evolutiei post interventie chirurgicala: se pot aprecia pozitia si functionalitatea in cazul montarii unui sunt ventriculo-peritoneal sau modificarile postrezectie tumorala, cu depistarea recidivelor
8. Explorarea viscerocraniului (evidentierea raporturilor anatomice complexe in aceasta zona): patologia inflamatorie (sinuzite), tumorala sau posttraumatica
9. Malformatii cerebrale congenitale : chist arahnoidian, Arnold Chiari, Dandy-Walker, facomatoze (neurofibromatoze), scleroza tuberoasa
In concluzie am spune ca in competitia metodelor imagistice de exploare, CT are ca avantaje : rapiditatea, accesibilitatea, multitudinea de informatii obtinute, toate acestea in conditiile unui cost mai redus
—————————–
Dr. Mihaela Stanciu
Medic specialist radiolog