Psihodiagnostic
Psihodiagnosticul este parte integranta a demersului psihologic si psihoterapeutic. Ca si parte a acestui demers, este important de stiut faptul ca psihodiagnosticul se refera la procedurile de evaluare psihologica si diagnosticare.
Testarea psihologica se refera la procesul de rezolvare de probleme menit sa contribuie la descoperirea fatetelor realitatii. Are un scop bine precizat si o serie de instrumente standardizate, ce contribuie la stabilirea corecta a manifestarilor realitatii pe care isi propune sa o investigheze.
Diagnosticul se refera la procesul de aplicare a unui test psihologic, apoi de stabilire a scorului si interpretare a acestuia. Testul psihologic este doar unul dintre instrumentele utilizate in cadrul evaluarii psihologice si este important sa nu fie confundat cu aceasta.
Evaluarea psihologica se refera la integrarea intr-o categorie sau intr-o clasificare clinica.
Psihodiagnosticul clinic se refera la procesul de integrare a informatiilor obtinute in urma evaluarii psihologice, informatii care concura la stabilirea unui diagnostic clinic.
In concluzie, simpla testare psihologica nu este suficienta pentru stabilirea unui diagnostic. Rezultatul unui astfel de test este o informatie importanta, dar care trebuie integrata cu informatiile obtinute si din celelalte surse de informatii pe care un profesionist psiholog sau psihoterapeut le ia in considerare pentru stabilirea unui diagnostic psihologic corect.